Zorgen over de toekomst van de zorg

Wie ooit in het ziekenhuis of andere zorginstelling heeft gelegen, weet het al: de verpleegkundigen en verzorgers zijn van onschatbare waarde. Toch kiezen steeds minder mensen voor een beroep in de zorg. Dat kan in de toekomst voor ernstige problemen zorgen. Is daar iets aan te doen?
 

Jongeren kiezen niet meer voor een carrière in de zorg

De generatie BabyBoomers zijn inmiddels ruim in de 70 en de huidige levensverwachting wordt steeds hoger. Dit zorgt ervoor dat de vraag om zorg groter wordt en langduriger.

Aan de andere kant wordt het steeds moeilijker om aan die vraag te voldoen omdat er een groeiend tekort is aan personeel. Vroeger konden veel meisjes slechts kiezen tussen een carrière als huisvrouw, lerares of verpleegster. Voor jongens was het vroeger zo ongeveer ondenkbaar om verpleger te worden, maar bestond wel de mogelijkheid om arts of een ander medisch beroep te kiezen. 

Tegenwoordig is die keuze een stuk minder voor de hand liggend. Waar vroeger een baan in de zorg werd gezien als een nobel beroep, is het imago van de zorg nu nogal stoffig en saai. Jongeren kiezen liever voor iets spannends zoals business controler, IT consultant of account manager. In deze tijd is de behoefte om het welzijn van anderen voor te laten gaan op het eigen welzijn achterhaald. Men kiest vaker voor zichzelf en voor persoonlijk geluk. Daarbij wordt vaak vergeten dat het werken in de zorg, ontzettend gelukkig kan maken.


Dag van de Verpleging

Al sinds 1964 wordt jaarlijks op 12 mei de Dag van de Verpleging georganiseerd. Het doel van die dag is enerzijds op alle hardwerkende verpleegkundigen in het zonnetje te zetten en te bedanken voor hun inzet; anderzijds om het imago van het werk te verbeteren en iedereen te laten weten wat het werken in de zorg kan opleveren.


Echt iets betekenen voor een ander

Dat het geen baan is waar je rijk van wordt, is bekend. De voldoening die je krijgt wanneer je weet dat je elke dag weer écht iets betekent voor een ander, is de grootste beloning. Hoewel dat gevoel onderschat wordt, is het precies de reden dat zoveel verpleegkundigen met plezier naar hun werk gaan. En laten we wel wezen, zonder hen ziet de toekomst van de zorg er grauw uit. Ziet u er naar uit om door een robot gewassen te worden of om duizenden euro’s te moeten betalen om persoonlijke zorg te ontvangen?


Hoe kunt u meehelpen?

We hopen dat u, na het lezen van dit artikel, na wilt denken over hoe u zou kunnen helpen het probleem op te lossen. Natuurlijk hoeft u niet direct van carrière te switchen, maar misschien zou u best een paar uur per week wat extra willen bijverdienen of u zelfs willen aanmelden als vrijwilliger. Vaak zijn er mogelijkheden om intern opgeleid te worden. Ziet u dit echt niet zitten, maar heeft u een zoon, dochter, neefje of buurmeisje dat op het punt staat een studierichting te kiezen, bespreek deze optie dan eens met ze. Wellicht hebben ze er nooit bij stilgestaan en helpt u ze dit als optie mee te nemen in de beslissing.