Een goede buur...

Het spreekwoord ‘Beter een goede buur, dan een verre vriend’ zegt eigenlijk al genoeg. Een goede relatie met je buren is belangrijker dan je denkt. Iedereen die ooit een aanvaring met zijn buren heeft gehad, kan beamen dat dit je woonplezier aardig kan verpesten. Helaas komt het heel vaak voor; geluidsoverlast staat met stip op 1 als meest voorkomende reden van burenruzies. Maar ook conflicten over schuttingen die over de erfgrens komen, parkeren voor het huis van de buren, honden en katten die in de tuin poepen en rommel- of stankoverlast zijn veelgehoorde klachten.
 

Hoog oplopende emoties

Vaak spreken mensen hun klachten niet direct uit naar hun buren, maar de irritaties blijven wel oplopen. Het wordt uiteindelijk een soort tikkende tijdbom die door het minste of geringste kan ontploffen. Wanneer dat gebeurt kunnen in sommige gevallen de emoties hoog oplopen. Soms leidt dit zelfs tot agressie en moet de politie eraan te pas komen om de boel te sussen. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat het vanaf dat moment elke dag spannend is om de deur uit te lopen of in de tuin te gaan zitten, wanneer die boze buurman of buurvrouw ook ineens naar buiten kan komen. 
 

Een kleine sociale gemeenschap

Het samenwonen in een straat lijkt zo vanzelfsprekend en sommige mensen spreken hun buren helemaal nooit. Maar zelfs dan is er eigenlijk nog steeds sprake van een kleine sociale gemeenschap die samen verantwoordelijk zijn voor het woonplezier van iedereen binnen die gemeenschap. Het is dus goed om u bewust te zijn van die verantwoordelijkheid en samen te zorgen voor een goede sfeer waarin iedereen zich thuis voelt. Dat betekent dat u dus ook rekening houdt met elkaar. 
 

Wat kunt u zelf doen?

Rekening houden met uw buren betekent dat u zich, zowel binnenshuis als buiten, bewust bent van uw gedrag. Stel dat u na een zware dag op het werk behoefte heeft de muziek flink hard te zetten, stuur dan een berichtje naar de buren of loop even langs. Leg uit dat er even wat herrie gaat zijn maar dat u na bijvoorbeeld een half uur het volume weer zachter zet. Hetzelfde geldt voor luidruchtige kluswerkzaamheden of feestjes. Door de mogelijk overlast aan te kondigen en er een acceptabele tijdsduur aan te hangen, kunnen de buren zich voorbereiden en misschien even een blokje omgaan of op een andere manier de overlast ontlopen. 
 

Wat doet u wanneer u last heeft van uw buren?

Blijft de hond van de buren maar blaffen, oefent de buurjongen anderhalf uur per dag op zijn piano of drumstel, of zet uw buurman zijn busje altijd preciés voor uw raam, blijf dan niet met die irritaties rondlopen. Ga zo snel mogelijk het gesprek aan met uw buren. Doe dit op een rustige manier en laat merken dat u graag samen een oplossing voor het probleem wilt vinden. In veel gevallen zult u merken dat de buren helemaal niet doorhadden dat zij overlast veroorzaakten en zullen hier vervolgens rekening mee houden. Blijft de overlast aanhouden, probeer dan contact te leggen met andere naaste buren die u wellicht kunnen helpen de ernst van de situatie duidelijk te maken aan de ‘lastige’ buren. Blijf vooral kalm en laat uw emoties niet de overhand nemen. In echt ernstige gevallen kan het nodig zijn om toch de politie in te schakelen. Zij kunnen bemiddelen en wellicht voorkomen dat irritaties uitlopen op een echte ruzie.